Loading

Guggenheim Museum Design Proposal

Masterplan Concept:
The vision for Guggenheim museum is to create an opportunity and connecting with Kelsinki’s upcoming future master planning with embedded its exiting city’s tourist main attractions. Guggenheim will act as a necessity of creating a new gateway open and boosting city’s international tourism whilst connecting to the exiting old city. The directional design of the building will itself become the city’s new guide; the building design derived from its visual corridor connects the surrounding city’s highlight tourist spots. The museum will interconnect the city centre’s vital tourist spots with its embedded network of pedestrianized public spaces which will later become part of Helsinki future masterplan.

The building emerged from existing urban fabric, it creates the network of public spaces connecting the port station on the southern side and bridging the green park from the west side. The public space will have four seasonal characteristic of a lively urban plaza facing the south harbour, with the entrance and commercial are designated at the northern side which facing the exciting city. the proposal not only creating the new gateway, it will also re-gain a new relationship with its harbour,/ shallow water is introduced into the centre courtyard of the building, it allows works as summer water sculpture park, winter harbour ice skating in the museum. The proposal explodes its relationship deep into the Helsinki’s waterscape. Creating museum’s temporary exhibition, water sculpture park, this will reshape the waterfront for all citizens and international visitors.
The overall building massing is emerged from the existing Helsinki’s city fabric, the strategy is to utilise and reconnect the existing fabric and intersecting the public spaces within the museum complex.

Building Concept:
The building is designed with two main axes creating its visual corridor connects its new harbour facilities and its exiting city centre. The northern anchor of the building visually connects with senate square, Helsinki cathedral. And south east anchor is extended and visually connects Helsinki observatory. The special form of the museum building: a dynamic transitional gesture rotates an axis into the other. The building layout integrated both important visiting and visual axis into the building and allow this can be explored and create the new relationship between them. The liner crossed axis is constantly creating the visual corridor to the city and the harbour, unexpected visual relationship is bought together through its visiting experience in the museum.

Public space Concept:
The museum public space is designated to create the opportunity to interact with the waterfront facility, the waterfront plaza is create not only for summer period, it will also functions during the frozen winter, the proposal is using water as an advantage allows the public space to function during the all year round. This will opens the full possibility for international tourist for visiting the museum.




Proposal For: Guggenheim Museum Design Proposal
Competition Organisers: City of Helsinki and the State of Finland
Company Name: MAUD-(Maxthreads Architectural Design and Planning) UK
Year: 2014
Project Title: Guggenheim Museum Design Proposal
Project Status: Proposal
Project Team: Lee Chi Shuan, Lin Shan Ru, Lin Guan Shu, Key Liu, Dorothy Liu